
کیهان لندن : در حالی که دولت با سر و صدای زیاد اعلام کرده بود که میخواهد یارانه افراد متمول را قطع کند، اما در روزهای گذشته یارانه تعداد قابل توجهی از افراد نیازمند قطع شده است!
تعداد افراد نیازمندی که یارانه آنها قطع شده آنقدر زیاد است که برخی نمایندگان مجلس شورای اسلامی واکنش نشان داده و یک مقام دولتی نیز توضیحاتی درباره این اشتباه دولت ارائه داده است.
علی ربیعی (عباد) سخنگوی دولت هفته گذشته اعلام کرد که «یارانه حدود ۷۰۰ الی ۸۰۰ هزار نفر که درآمد بالای میلیاردی در سال دارند قطع میشود. برای شناسایی این افراد کار دقیقی انجام شده است و مجموعه هزینههایی که دارند و شاخصهای همچون خودرو، مسکن و هزینههای خانوار مد نظر قرار گرفته است.»
دولت قرار بود یارانه این افراد را که با یک حساب سرانگشتی مشخص میشود حداقل ۸۳ میلیون تومان درآمد ماهیانه دارند قطع کند اما در روزهای گذشته مشخص شد تعداد زیادی از افراد نیازمند هم یارانهشان قطع شده است!
البته حذف یارانه ثروتمندان قانونی بود که نمایندگان مجلس شورای اسلامی آن را تصویب کردند و دولت قرار بوده مجری این مصوبه باشد اما برای اجرای آن طبق معمول دچار پریشانی شده است.
حسینعلی حاجی دلیگانی عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه «قطع یارانه افراد نیازمند محدود به یک حوزه انتخابیه نیست و در سطح کشور چنین اتفاقی رخ داده» گفته است: «متأسفانه برخی از مدیران قانون خوب را هم که مصوب میشود، اجرایی نمیکنند و باید گفت این مدیران قانونی را که نخواهند اجرایی کنند، به گونهای با آن رفتار میکنند که شما پشیمان شوید از قانونی که گذاشتهاید.»
حاجی دلیگانی با انتقاد از عملکرد دولت گفته است که «متأسفانه بجای حذف سه دهک بالا که تکلیف قانونی دولت است، آمدهاند از همه اقشار و دهکها حذف کردهاند که باید بگویم این کار هزینههای زیادی را روی دست نظام میگذارد.»
حسن سلیمانی عضو دیگر کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی روز پنجشنبه ۴ مهر ۱۳۹۸ گفته است «یارانه سه دهک پایین را حق ندارند قطع کنند اگر یارانه این دهکها را قطع کنند جرم است، چون قانون را خلاف اجرا کردهاند، قانون گفته یارانه سه دهک بالا را قطع کنید.»
در همین حال حسین میرزایی سخنگوی ستاد اجرایی تبصره ۱۴ بودجه ۹۸ درباره علت قطع شدن یارانه تعدادی از افراد نیازمند گفته است که «افرادی که یارانه شهریور به حسابشان واریز نشده و پیامکی نیز دریافت نکردهاند به معنای حذف از دریافت یارانه نیست بلکه علت آن بروز اختلال در سامانه سازمان هدفمندی یارانهها بوده است.»
از سوی دیگر برخی به مشخص نبودن اعضای ستاد اجرایی تبصره ۱۴ قانون بودجه در وزارت کار اعتراض کردهاند. خبرگزاری تسنیم در خبری به این موضوع پرداخته و نوشته است: «بر اساس آیین نامه اجرایی تبصره ۱۴ قانون بودجه بودجه ۹۸ وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی مسئول تدوین آیین نامه حذف یارانه سه دهک بالای درآمدی شد. بر مبنای ماده ۶ آیین نامه مذکور بایستی ظرف یک ماه توسط وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی و با همکاری وزارت ارتباطات و سازمان هدفمندی یارانهها تدوین و با تائید وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی توسط سازمان هدفمندی یارانهها اجرایی شود.»
در ادامه آمده است که اواسط امردادماه، محمد شریعتمداری وزیر کار درباره حذف دهکهای بالای درآمدی از دریافت یارانه، گفته بود که «آیین نامه اجرایی حذف دهکهای بالای درآمدی به پیشنهاد سازمان برنامه و بودجه در دولت تصویب و به زودی ابلاغ و اجرا میشود. کارگروهی برای حذف دهکهای بالای درآمدی با مسئولیت سازمان برنامه و بودجه تشکیل شده است. وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و وزارت کشور در این کارگروه عضو هستند که با همکاری سازمان و وزارتخانهها آیین نامه اجرایی میشود.»
هر چند شریعتمداری در آن مقطع به تشکیل کارگروه با مسئولیت سازمان برنامه برای تدوین (دستورالعمل) آیین نامه تبصره ۱۴ بودجه برای حذف یارانه دهکهای پردرآمد اشاره کرده بود اما همانطور که در بند ۶ مصوبه دولت مشخص است وظیفه تدوین دستورالعمل با وزارت کار بوده است.
در گزارش خبرگزاری تسنیم آمده که «جدای از بحث کارگروه مد نظر وزیر کار، نکته جالب توجه اینکه نه در قوانین مصوب مجلس به خصوص قانون بودجه سال ۹۸ و نه در مصوبات منتشر شده هیئت دولت به تشکیل چنین ستادی اشاره نشده است.»
خبرگزاری تسنیم مدعی شده که حتی «سازمان برنامه و بودجه نیز از ستاد مذکور اطلاعی نداشته است» و «ممکن است که یک کارگروه داخلی در وزارت کار برای پیادهسازی آیین نامه اجرایی تبصره ۱۴ شکل گرفته باشد.»
همه اینها نشان از رفتار بینظم و پریشان دولت برای اجرای یک مصوبه یعنی حذف یارانه ثروتمندان است!