
بانک دولتی توسعه صادرات ایران در تیر ماه سال ۱۳۷۰ با هدف اعطای تسهیلات خرد و کلان به بازرگانان ایرانی و به منظور ایفای نقش بانک صادرات-واردات ایران (EXIM) تاسیس شد و در سال ۱۳۷۱ شروع به فعالیت کرد.
این بانک که علاقهای به انتشار به موقع صورتهای مالی ندارد، آخرین صورت مالی منتشر شدهاش مربوط به دو سال پیش است. در حال حاضر این بانک صورت مالی سال ۱۳۹۷ خود را منتشر نکرده است.
با توجه به فضای ایجاد شده پس از برجام و تحریم روابط مالی بانکهای کشور با بانکهای خارجی، به نظر میرسد این بانک در وصول مطالبات از تسهیلات گیرندگان خارجی در سال ۱۳۹۷ با مشکل جدی مواجه شده است.
مالکیت ۱۰۰ درصدی بانک توسعه صادرات در اختیار دولت است.
به گزارش تجارتنیوز، بر اساس آخرین صورت مالی منتشر شده، بانک توسعه صادرات ایران معادل ۳٫۱ هزار میلیارد تومان سرمایه را به ثبت رسانده است.
بانک توسعه صادرات در پایان سال ۱۳۹۶ دارای ۲۶ هزار میلیارد تومان دارایی بوده که در مقایسه با سال ۱۳۹۵ با ۲۶ درصد رشد همراه بوده است. این بانک طی دوره مذکور تنها ۱٫۵ میلیارد تومان به اشخاص دولتی پرداخت کرده اما دولت هیچ بدهی به این بانک ندارد.
رشد ۱۵۰ درصدی وامهای بینبانکی
بانک توسعه صادرات در پایان سال ۱۳۹۶ بیش از ۱٫۴ هزار میلیارد تومان از بانکها و موسسات اعتباری مطالبه داشته (وام بین بانکی) که این میزان در مقایسه با سال ۱۳۹۵ حدود ۲٫۵ برابر شده است.
بانک توسعه صادرات در سال ۱۳۹۶ از محل تسهیلات اعطایی خود بیش از ۱٫۲ هزار میلیارد تومان درآمد داشته اما سودی که به سپردهگذاران پرداخت کرده کمتر از این میزان بوده و بانک از این محل ۷۵۰ میلیارد تومان درآمد خالص داشته شده است.
صورتهای مالی نشان میدهد بدهی بانک توسعه صادرات معادل ۷۸ درصد از دارایی آن بوده، به طوری که این بانک در سال ۱۳۹۶ بیش از ۲۰ هزار میلیارد تومان بدهی داشته است.
ارجحیت روابط بانکی بر روابط مردمی
بانک توسعه صادرات هیچ بدهی به بانک مرکزی و صندوق توسعه ملی نداشته است.
همزمان با رشد ۱۵۰ درصدی پرداخت تسهیلات به بانکها، بدهی بانک توسعه صادرات به بانکها و موسسات اعتباری در سال ۱۳۹۶ تقریبا ۱٫۵ برابر شده، به طوری که این میزان با افزایش ۵۰ درصدی نسبت به سال قبل به بیش از ۴٫۴ هزار میلیارد تومان رسیده بود.
سهم سپردهگذاری در این بانک تنها ۲٫۱ هزار میلیارد تومان معادل ۱۰ درصد کل بدهی این بانک بوده و سهم پولهای بانکی در این بانک از پول مردم دو برابر بیشتر است.
این بانک توانسته در سال ۱۳۹۶ بیش از دو هزار میلیارد تومان سپرده جذب کند که نسبت به سال ۱۳۹۵ تنها ۸٫۵ درصد رشد داشته است.
رشد ۲۵ درصدی مطالبات مشکوکالوصول
به میزان مطالباتی که احتمال وصول آن تشخیص داده نشود ذخیره مطالبات مشکوکالوصول در نظر گرفته میشود که در این بانک در سال ۱۳۹۶ بیش از ۶۵۰ میلیارد تومان در نظر گرفته شده که در مقایسه با سال ۱۳۹۵ معادل ۸۰ درصد افزایش داشته است.
در بخش سرمایه و حقوق صاحبان سهام، بانک توسعه صادرات در سال ۱۳۹۷ دارای ۳٫۱ هزار میلیارد تومان سرمایه بوده که نسبت به سال ۱۳۹۵ حدود ۲۵ درصد افزایش داشته است.
زیان انباشته ۴۹۰ میلیارد تومانی
بانک توسعه صادرات در پایان سال ۱۳۹۶ حدود از ۱۱۰ میلیارد تومان سود خالص ایجاد کرده است.
طبق صورت مالی منتشره وضعیت سودآوری این بانک از سود خالص ۴۸ میلیارد تومانی در سال ۱۳۹۵ با رشد ۱۳۵ درصدی به حدود ۱۱۰ میلیارد تومانی در سال ۱۳۹۶ رسیده است.
مطابق آخرین اطلاعات مالی، این بانک در پایان سال ۱۳۹۶ معادل ۴۹۰ میلیارد تومان زیان انباشته داشته که نسبت سال ۱۳۹۵ حدود ۲۲ درصد رشد داشته است.