
کیهان لندن :
آنتونی بلینکن وزیر خارجه ایالات متحده میگوید «آمریکا هنوز نمیداند که آیا ایران آمادگی از سر گرفتن توافق اتمی را دارد یا همچنان میخواهد به نقض برجام ادامه دهد.»
به گزارش رویترز بلینکن دوشنبه ۱۷ خرداد در نشست اعضای کمیته امور خارجه مجلس نمایندگان آمریکا با اشاره به پایان یافتن دور ششم مذاکرات در وین و در آستانه دور هفتم گفت «هنوز مشخص نیست که آیا ایران تمایل و آمادگی لازم را برای انجام آنچه لازم است دارد یا نه. در عین حال برنامههای اتمی آنها همینطور پیش میرود و اگر نقض برجام همچنان ادامه پیدا کند زمان رسیدن آنها به نقطه گریز برای ساخت سلاح اتمی کمتر میشود.»
او همچنین گفت که در حال حاضر این فاصله به کمتر از چند ماه رسیده و در صورت تداوم شرایط فعلی ممکن است به چند هفته کاهش یابد.
بلینکن افزود: «ما با وجود زمانی کمی که ایران برای دست یافتن به سلاح اتمی دارد، هنوز حتا به مرحله اجرای متقابل تعهدات هم نرسیدهایم.»
همزمان با این اظهارات وزیر خارجه ایالات متحده، رافائل گروسی مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز در نشست شورای حکام سازمان ملل متحد که روز دوشنبه برگزار شد گفت که ایران از همکاریهای لازم خودداری میکند و وی به شدت از پنهانکاری جمهوری اسلامی نگران است.
گروسی برای چندمین بار تأکید کرد «ایران هنوز در خصوص اطلاعات ذرات موجود مواد اتمی در سه سایت تهران و اصفهان، همکاریهای لازم را با این آژانس انجام نمیدهد.»
گروسی همچنین تأکید کرد وضعیتی که ایران در آن قرار دارد بسیار «جدی» است و سطحی که اورانیوم را غنی میکند سطحی است که برای تولید سلاح اتمی کاربرد دارد و اگر تکلیف مذاکرات اتمی در وین مشخص نشود بازرسیهایی که بطور موقت در مورد آن با ایران توافق و تمدید شده «به شکل فزاینده دشوار» خواهد شد.
در واکنش به اظهارات گروسی در شورای حکام، کاظم غریبآبادی نماینده جمهوری اسلامی در سازمانهای بینالمللی مستقر در وین گزارش آژانس و و آنچه را رئیس این نهاد گفت غیرمعتبر خواند و مدعی شد این اظهارات بر پایه «منابع غیرقابل اتکا» بیان شده و «تمامی ابعاد همکاری ایران و پیشرفتهای حاصله را منعکس نمیکند».
وی با فرافکنی همچنین گفت: «آژانس باید از هرگونه دستور کار سیاسی فاصله بگیرد و موضعی شفاف در برابر تهدید هستهای رژیم صهیونیستی اسرائیل و غیرقابل پذیرش بودن بیرون ماندن این رژیم از معاهده عدم اشاعه و مخالفت مداوم آن با قرار دادن تمامی فعالیتها و تأسیسات هستهای خود تحت پادمان آژانس، اتخاذ نماید.»
نکته قابل توجه در سخنان طرفین مذاکرات و مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی این است که همگی پس از ادعاهای حسن روحانی مطرح میشوند که به تازگی گفته بود «مسائل اصلی با آمریکا حل شده است!»
روزنامه کیهان تهران در همین ارتباط مینویسد اقدامات هشت ساله دولت چیزی جز افزایش تحریمها و گستاخی و طلبکاری آژانس در پی نداشته است.
انریکه مورا رئیس هیئت اتحادیه اروپا نیز ادعا کرده بود دور بعدی مذاکرات اتمی قطعاً آخرین دور از مذاکرات خواهد بود.
اروپاییها از یکسو و شماری از مقامات وزارت خارجه آمریکا از جمله وندی شرمن معاون بلینکن از سوی دیگر تلاش زیادی کردند تا قبل از سیزدهمین انتخابات ریاست جمهوری اسلامی در ایران مذاکرات وین به نتیجه برسد اما تا کنون موفق نشدهاند. تأکید غربیها همچنان بر مسائلی مانند لزوم توقف حمایتهای جمهوری اسلامی از گروههای تروریستی و توقف موشکپرانی و توقف نقض حقوق بشر است که همه این موارد مانع رسیدن به توافق میشود. با وجود این نباید فراموش کرد که رژیم ایران اساساً دروغگو و غیرقابل اعتماد است و اگر توافقی هم حتا بر سر این موارد به دست بیاید، فقط برای خریدن فرصت است و بیتردید به آن پایبند نخواهد بود و تلاش خود را برای دست یافتن به سلاح هستهای ادامه خواهد داد چنانکه پس از برجام نیز نه تنها دست از تهدیدات خود برنداشت و تغییر رفتار نداد بلکه باز هم با پنهانکاری به فعالیتهای اتمی ادامه داد. به همین دلیل نیز با آژانس بینالمللی اتمی در پاسخ گفتن به پرسشهای آن درباره موارد مشکوک همکاری نمیکند.
در این میان معلوم نیست آژانس بینالمللی انرژی اتمی و شورای حکام آن و طرفین مذاکره و همچنین وزیر خارجه ایالات متحده که میبایست مانع دست یافتن رژیم اسلامگرای ایران به تسلیحات اتمی بشوند، خطاب به چه کسانی درباره نقض برجام و فعالیتهای هستهای جمهوری اسلامی مرتب هشدار میدهند! این آمریکا و اروپا هستند که برای دومین بار با صدور قطعنامه در شورای حکام علیه جمهوری اسلامی مخالفت کردهاند! آنها از یکسو بر تهدیدها آگاه هستند و میدانند رژیم ایران به چه سمتی حرکت میکند و مرتب درباره آن معلوم نیست به کی هشدار میدهند اما از سوی دیگر میگویند صدور چنین قطعنامهای میتواند به تشدید تنشها بیانجامد و مذاکرات وین برای احیای برجام را به خطر بیاندازد!