دو مقام بلندپایه ترکیهای روز جمعه به رویترز گفتند که دو نفر از دیپلماتهای کونسولگری ایران در استانبول در قتل مسعود مولوی وردجانی، منتقد حاکمیت ایران، در آبان سال ۱۳۹۸ دست داشتهاند.
مولوی وردجانی حدود یکسال پس از خروجش از ایران در یکی از خیابانهای استانبول به ضرب گلوله کشته شد.
یکی از دو مقام بلند پایه ترکیهای گفت ، چندین مضنون ترکیهای و ایرانی که پس از قتل مولوی وردجانی بازداشت شدهاند به مقامات ترکیه گفتهاند که برای ترور از دو مامور اطلاعاتی در کنسولگری ایران در استانبول دستور گرفتهاند.
وی گفت: «آنگونه که در اظهارات مضنونهای دستگیر شده آمده است، این دو مامور ایرانی که گذرنامههای دیپلماتیک داشتند دستور ترور را صادر کرده بودند.»
دیگر مقام ترکیهای به رویترز گفت شواهد به دست آمده از اعترافات مضنونین نشان میدهد «اتباع ایرانی نقش بسیار مهمی در طرحریزی و هماهنگی» این ترور داشتهاند.
به گفته دو مقام ترکیهای، دولت ترکیه به زودی موضوع قتل مولوی وردجانی و نقش دو دیپلمات ایرانی در این ترور را به صورت رسمی به دولت ایران ابلاغ خواهند کرد. همچنین دادستانهای ترکیهای در حال پیگیری این پرونده هستند.
مولوی وردجانی که قبلا در امنیت سایبری ایران کار میکرده سه ماه پیش از به قتل رسیدنش در شبکههای اجتماعی مطلبی را علیه سپاه پاسداران جمهوری اسلامی پست کرده بود. وی در این پست تاکید کرده بود که اگر کشته نشود «فرماندهان فاسد مافیا را ریشهکن خواهد کرد».
کسی در کنسولگری و سفارت ایران در ترکیه به تماسهای رویترز برای پیگیری این موضوع پاسخ نداده است.
مسعود مولوی کیست؟
او خود را فارغالتحصیل آمریکا و یکی از “نابغههای هوش مصنوعی” در ایران معرفی کرده و گفته بود که با وزارت دفاع ایران همکاری میکرده است. چند سال پیش در صدا و سیما او مدعی شد که لامپ کاغذی درست کرده که برق بسیاری کمی مصرف میکند.
مسعود مولوی عکسهای خود را با روسای جمهور سابق ایران از جمله اکبر هاشمی رفسنجانی، محمد خاتمی و محمود احمدینژاد در صفحات فضای مجازی منتشر کرده بود و یک سال پیش خبرگزاری مهر در مصاحبهای از او به عنوان یکی از “نخبگان و مدالآوران مسابقات جهانی اختراعات “نام برد.
در این مصاحبه آقای مولوی عملکرد دولت حسن روحانی، رئیس جمهور ایران را “تیر خلاصی” بر پیکر جامعه نخبگان علمی ایران خوانده بود و مدعی شده بود که به ترکیه رفته و با شرکتهای نظامی این کشور برای ساخت پهپادهای سنگین همکاری میکند.
اما بسیاری او را گردانده اصلی کانال افشاگر “جعبه سیاه” میدانند که بارها با انتشار اسنادی بیت رهبری، قوه قضائیه و نیروهای امنیتی ایران را متهم به فساد مالی و ترور مخالفان کرد.
دولت ترکیه هنوز در باره هویت عامل یا عاملان ترور این شهروند ایرانی اظهار نظر نکرده اما پلیس این کشور میگوید ضارب خارجی بوده است.
حدود دو سال پیش سعید کریمیان، مدیر جم تیوی در استانبول به گلوله بسته شد و کشته شد. بسیاری انگشت اتهام را به سوی نهادهای اطلاعاتی ایران نشانه میروند.
مسعود مولوی که نام کامل او «مسعود مولوی وردنجانی» است، پیش از این در رسانههای ایرانی به عنوان «رئيس تیم تحقیقاتی پارسه اصفهان» و متخصص هوش مصنوعی معرفی شده است.
بر اساس گزارش روزنامه خراسان او تولیداتی مانند «روبوت پرنده» برای یک نهاد نظامی داشته است. آقای مولوی در مطالبی که پیش از در شبکههای اجتماعی منتشر کرده، از ارتباطات خود با سپاه پاسداران سخن گفته بود.
خبرگزاری مهر هم در گزارشی که دیماه ۹۷ منتشر کرده از او به عنوان «یکی از نخبگان و مدالآوران مسابقات جهانی» نام برده که در نتیجه بیتوجهی دولت به نخبگان، «ناچار شده است» شرکتهای تولید پهپاد نظامی سنگین را به ترکیه و عراق ببرد.
او در این مصاحبه با ستایش از محیط «جهادی و پرنشاط» سپاه پاسداران، مدعی شده که از روی ناچاری، مجبور شده شرکتی که در زمینه تولید «پهپادهای سنگین» دارد را به استانبول ترکیه منتقل کند و این شرکت سالانه ۱۰۰ فروند پهپاد برای ترکیه تولید میکند.
در رسانههای ترکیه گزارشی درباره فعالیتهای این شرکت منتشر نشده است.
علاوه بر این، آقای مولوی در توییتر خود مدعی شده که در ایجاد «قرارگاه دفاع سایبری» مشارکت داشته و «پیشرفتهترین سامانه هوش مصنوعی جهان» را با حضور اکبر هاشمی رفسنجانی رونمایی کرده است.
آقای مولوی همچنین در برخی برنامههای تلویزیونی حاضر شده و به عنوان یک نخبه و مخترع به معرفی اختراعات خود پرداخته است ولی مشخص نیست که این اختراعات به کجا رسیده است.
در توییتر مسعود مولوی تصاویر متعددی منتشر شده که نشان از علاقه او برای گرفتن عکس یادگاری با چهرههای مشهور اجتماعی، سیاسی و ورزشی مانند محمد خاتمی، محمود احمدینژاد، اکبر هاشمی رفسنجانی، علی پروین و شهرام جزایری دارد.
او در دو سال گذشته توییتهای متعدد سیاسی علیه حکومت نوشته بود و علاوه بر این توییتهایی در حمایت از محمود احمدینژاد و نزدیکان او منتشر کرده بود. آقای مولوی اوایل سال گذشته مدعی شده بود که به خاطر حمایت از احمدینژاد به مراجع قضایی احضار شده است.
وبسایت تابناک فروردین ۹۷ در گزارشی با اشاره به این ادعا، از مسعود مولوی به عنوان یک جاعل نام برده که با مدارک جعلی «ادعاهای پوچ» متعددی کرده است. این وبسایت همچنین از احمدینژاد به خاطر عدم توجه به جعلیات این فرد انتقاد کرده بود.
در شبکههای اجتماعی نیز تصویری از حکم محکومیت آقای مولوی به ۸ سال زندان برای اتهاماتی چون تلاش برای هک سیستمهای دولتی و جعل عناوین منتشر شده، اما مشخص نیست این حکم چرا اجرا نشده است.
فعالیتهای رسانهای پرحاشیه
علاوه بر این آقای مولوی در گزارشهایی در اکانتهای توییتر و تلگرام «جعبه سیاه»، مطالبی مبنی بر فساد اخلاقی و مالی مقامهای قضایی منتشر کرد که جنجالیترین آن مربوط به چتهای قاضی ابوالقاسم صلواتی با یک زن بود.
او همچنین گزارشهایی درباره زینب طاهری، وکیل دادگستری که اسفند سال ۹۷ بازداشت شد، منتشر کرد. بر اساس اظهارات آقای مولوی در یک فایل صوتی، زینب طاهری ابتدا وکیل او بود. خانم طاهری در جریان رسیدگی به پرونده محمد ثلاث، یکی از دراویش که خرداد ۹۷ بازداشت، وکالت آقای ثلاث را بر عهده گرفت.
تلاشهای زینب طاهری برای دفاع از محمد ثلاث بینتیجه ماند و این درویش معترض با رای قاضی صلواتی محکوم به اعدام شد. پس از این ماجرا، خانم طاهری مقامهای قضایی را دروغگو خواند و تهدید کرد که اسنادی را علیه آنها منتشر میکند. این درگیریها در نهایت به بازداشت زینب طاهری منجر شد.
در واقع وبسایت «جعبه سیاه» که آقای مولوی مطالبی را در آن منتشر میکرد، ابتدا نام کانال تلگرامی زینب طاهری بود. زینب طاهری پس از آزادی از زندان فعالیت خاصی نداشت و فعالیتهای افشاگرانه و سیاسی کانال تلگرامی «جعبه سیاه» نیز محدود شد.
مسعود مولوی نیز شش ماه پیش در توییتی ارتباطش با این کانال را تکذیب کرد و گفت ممکن است «شایعات» این کانال برای او «مشکل» ایجاد کند.
آقای مولوی در آخرین توییتی که ۲۰ مرداد امسال منتشر کرده، خطاب به یک کاربرد نوشته است: «انشالله از بیخ ریشه این مفسدان و مافیای سرداران خاکستری رو خواهم کند. دعا کن قبل اینکه این کارو کنم اونا منو نکشن.»
اخیرا بردار مازیار ابراهیمی که در سوریه توسط حزب الله لبنان به لبنان برده شد و از آنجا به تهران منتقل شده بود تایید کرد که مسعود مولوی پس از آزادی با او تماس گرفت و نقش خود در بازجویی و انتقال او به لبنان اعتراف کرد
ارتباط با آمدنیوز؟
علاوه بر این، در کانالهای تلگرامی یک فایل صوتی از مکالمه مسعود مولوی با روحالله زم منتشر شده است. در این فایل صوتی آقای مولوی به دفاع از نزدیکان محمود احمدینژاد پرداخته است.
روحالله زم بر اساس اطلاعیه سپاه پاسداران روز ۲۲ مهرماه امسال بازداشت شد. بر اساس گزارشهای منتشرشده، روحالله زم در عراق بازداشت شده است.
ارتباط مسعود مولوی با مدیر سابق آمدنیوز، افشاگریهای او درباره سازمان اطلاعات سپاه و برخی چهرههای قضایی، ترورش در ترکیه و همزمانی این رویداد با اعتراضهای داخل ایران سبب شده که برخی گمانهزنیهایی درباره احتمال ترور او توسط دستگاههای امنیتی ایران مطرح کنند.
ولی آنچه مشخص است، آقای مولوی در طول دو دهه گذشته، بارها درگیر حاشیههای سیاسی و اجرایی متعددی بوده است.
او در طول این سالها از فردی که در حوزه علمی و فناوری فعالیت میکرد به حوزه سیاسی و امنیتی وارد شده است. گزارشهایی درباره فعالیتهای اقتصادی غیرقانونی و حاشیهساز او در ترکیه هم منتشر شده که راستیآزمایی این گزارشها دشوار است.