
وکیل مدافع فاطمه خویشوند معروف به «سحر تبر» که در زندان به سر میبرد، درباره علت به مرخصی نرفتن موکلش در شرایط بحران کرونا گفت: طبق قانون، زندانیانی که حکمشان هنوز صادر نشده نمیتوانند به مرخصی بروند.
به گزارش فارس، پیام درفشان گفت: هر بخشنامهای که ابلاغ شود، در چارچوب قوانین کلی است که زندانیان میتوانند طبق آن به مرخصی بروند. البته در این زمینه تمهیداتی ازسوی رئیس قوه قضاییه مانند این که وثیقه ها را کمتر در نظر بگیرند، دیده شده اما طبق بخشنامه اخیر مرخصی به افرادی داده شده است که حکم قطعی برایشان صادر شده یا در حال سپری کردن محکومیت شان هستند.
وی ادامه داد: بنابراین اشخاصی که حکمشان صادر نشده، نمی توانند به مرخصی بروند. مگر اینکه قرار بازداشت موقت به وثیقه و کفالت تبدیل شود. این در شرایطی است که قبل از وضعیت کرونا رئیس قوه قضاییه در بازدیدی که از زندان شهرری داشت، در مورد اینکه در زمینه وثیقه ها سختگیری نشود، تاکید کرده بود.
درفشان گفت: بنابراین در مورد بازداشت موقت موارد محدود و خاص طبق ماده ۲۳۸ قانون آیین دادرسی کیفری وضعیت مرخصی رفتن مشخص شده است که در مورد موکل من هیچ کدام از این شرایط وجود ندارد.
این وکیل دادگستری ادامه داد: در این پرونده اشخاص دیگر آسیب های اجتماعی دیده و حتی در نحوه گفتار و حرف زدنشان این آسیب ها نمایان و مشخص است اما موکل بنده به حدی افسرده است که حتی از محیط آلاینده اطراف تاثیر نگرفته است.
درفشان گفت: در بحث کرونا مدیریت هایی در سطح زندان ها وجود داشته و حتی اشخاص مرتکب سرقت و جرایم امنیتی به مرخصی رفته اند، اما موکل بنده با شرایط روحی نامساعد هنوز در بازداشت موقت به سر میبرد.
او گفت: دیروز مادر ایشان در تماس تلفنی به من اطلاع داد که سحر را به بخش قرنطینه منتقل کردهاند. چون علائم کرونا داشت.
وکیل مدافع سحر تبر اظهار کرد: دادگاه بعدی موکلم یکم اردیبهشت برگزار میشود و به رئیس دادگاه مکرر مراجعه کرده ایم و طبق ضوابط اگر بازداشت موقت ادامه یابد، باید قاضی استدلالهای خود را ارائه دهد اما در مورد پرونده موکلم این اتفاق نیفتاده است.
نامه سرگشاده وکیل فاطمه خویشوند به رئیس قوه قضائیه
پیام درفشان همچنین با نوشتن نامهای خطاب به ابراهیم رئیسی، رئیس قوه قضائیه، درخواست بررسی این پرونده را اعلام کرد. در متن این نامه آمده است:
««مَن لا یَرحَم لا یُرحَم»
حضرت آیتالله سید ابراهیم رئیسی
ریاست محترم قوه قضائیه
با سلام و عرض ادب و تحیات
احتراماً پیرو مکتوب تقدیمی و همچنین انعکاس موارد مربوطه در رسانههای کشور جهت استحضار و امکان اقدامات مقتضی و مسئولانه برابر دستورالعمل های اصداری و قوانین موجود به وکالت از خانم فاطمه خویشوند با نام مستعار سحر تبر متولد ۲۶/۳/۱۳۸۰ و فاقد سن قانونی در زمان ارتکاب اعمالی که منجر به تشکیل پرونده قضائی و در نتیجه صدور قرار بازداشت ایشان از مورخه مهرماه سال ۹۷ تاکنون شده است مستدعی است موارد ذیل مورد امعان نظر واقع شوند:
۱) بنا بر سوابق امر متعاقب گزارش و اقدام ضابطین در فضای مجازی اینستاگرام نسبت به شناسایی و دستگیری تعداد زیادی از افرادی که اصطلاحاً اینفلوئنسرهای اینستاگرامی بوده اند و با دارا بودن پروفایل های پرمخاطب در این فضای مجازی به تبلیغ برای اموری که بنا بر گزارش ضابطین نامتعارف و نابهنجار محسوب شده اند مورد شناسایی و تحت تعقیب قضائی قرار گرفته اند که در همین راستا یکی از متهمین پرونده که فاطمه خویشوند با نام مستعار سحر تبر است نیز دستگیر و بازداشت می شود با این تفاوت که در برنامه تلویزیونی تحت عنوان “صریح درباره فرهنگ” در بخش خبری ۲۰:۳۰ مورخه سه شنبه شب ۳۰/۸/۹۸ اعترافات نامبرده پخش و ضمن نشان دادن ابراز ندامت وی عنوان می شود ایشان به علت دارا نبودن سن قانونی مورد فریب واقع شده است که در ادامه همین برنامه پرمخاطب که بازخوردهای فراوانی نیز در شبکه های اجتماعی و افکار عمومی داشته با دعوت از یک روانپزشک متخصص ( سرکارخانم دکتر فردوسی عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی) عنوان می شود رفتارهای این نوجوان نادم ناشی از اختلالهای روانی است و می بایست قبل از رسیدن به این وضعیت بحرانی مورد توجه و درمان قرار می گرفت.
در ادامه این برنامه تصاویر ساعد این شخص که زخم های مختلف ناشی از خودزنی و اقدام به خودکشی با تیغ انجام داده بود نشان داده می شود و در طول برنامه که به نمایش عمومی درآمده است نامبرده با ابراز ندامت و پشیمانی به اشتباه بودن اعمال خویش تصریح می نماید.
۲) پرونده متشکله با شماره ۹۸۰۹۹۸۲۱۲۵۰۰۱۱۰۵ با این استدلال که پیش از این پرونده موصوف به “شاخ های اینستاگرامی” به شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب تهران ارسال شده است بنابراین به شعبه مذکور دادگاه ارجاع می شود و این پرونده دارای تعداد زیادی متهم است که همگی ایشان با صدور قرارهای کفالت و وثیقه آزاد می باشند اما در نهایت تعجب و برخلاف اذهان عمومی که قاعدتاً تصور میشد فاطمه خویشوند بعد از برنامه تلویزیونی مذکور و ابراز ندامت صریح و اذعان بر دارا بودن اختلال روانی بحرانی تحت مراقبت های درمانی قرار گرفته اما مورد تمدید قرار بازداشت در ندامتگاه شهر ری قرار می گیرد و این در حالی است که هیچکدام از شرایط مصرح قانونی ماده ۲۳۸ قانون آیین دادرسی کیفری جهت تمدید قرار بازداشت موقت این نوجوان بیمار وجود نداشته و ندارد.
و بسیار جای شگفتی است در وضعیتی که تمامی متهمین دیگر پرونده با وجود عدم صغر در زمان ارتکاب و فقدان بیماری روانی اما همگی با قرارهای کفالت و وثیقه آزاد می باشند اما چرا دقیقا نوجوان بیماری که در صدا و سیما ابراز ندامت نموده و ساعدهای سراسر از زخم های ناشی از ارتکاب خودکشی که گواه افسردگی عمیق و بیماری وی می باشد و نیازمند مراقبت و حمایت است به انظار عمومی رسیده اما اینگونه مورد غضب و کیفر مازاد نسبت به سایر متهمین قرار گرفته است؟
۳) در اولین جلسه دادگاه که مورخه ۲۳/۱۰/۹۷ برگزار شد اقدام به ارائه مدرک صادرشده ازسوی بیمارستان روانپزشکی میمنت مبنی پذیرش و بستری موکل به خاطر مشکلات رفتاری و خودآزاری در تاریخ ۲۴ خرداد سال ۹۸ به دادگاه گردید و درخواست شد به پاسخ پزشکی قانونی به شماره ۳۹۸۲۴۳۰۰۰۶۸۷۱۰۵ و مندرج در صفحه ۹۲۴ جلد چهارم پرونده که با انجام معاینات بالینی به دادسرا پاسخ و اعلام کرده موکل دارای اختلال چندشخصیتی است، توجه شود و نکته جالب توجه این است که پزشکی قانونی با وجود عدم ارائه سوابق پزشکی و نسخههای مختلف دارویی و درمانی، بر وجود بیماری اختلال شخصیتی در خویشوند اذعان کرده و طبیعتاً در صورت امکان ارائه سوابق پروندههای متشکله درمانی و نسخ دارویی موجود به مرجع پزشکیقانونی، امکان ارائه نظریه تکمیلی برای آن مرجع مقدور است و همچنین به صورت کتبی و شفاهی تصریح گردید فاطمه خویشوند متولد ۲۶ خرداد سال ۱۳۸۰ است و خرداد امسال به سن قانونی رسیده و اَعمال ارتکابی موکل مدتها قبل از رسیدن به سن قانونی در اینستاگرام انجام پذیرفته که با توجه به وجود نسخههایی دارویی متعدد و سابقه بستری شدن او در بیمارستان روانی دو روز قبل از ورود به سن قانونی، گویای وخامت حال روانی او در چند ماه قبل از تاریخ دستگیری است.
در نتیجه درخواست فک قرار بازداشت و امکان برخورداری متهم از مراقبت های درمانی تا زمان صدور حکم قطعی مطرح شد که متاسفانه مورد مخالفت قاضی شعبه قرار گرفت و استدلال قانونی نیز بابت رد درخواست بیان نشد و حتی با وجود آنکه با تشکیل جلسه دادرسی، امکان رؤیت چهره حقیقی و وضعیت روحی موکل توسط دادگاه میسر شد که نشاندهنده این است که تصاویر و کلیپهای منتشرشده توسط این نوجوان در اینستاگرام شباهتی با چهره حقیقی او ندارد. به عبارت بهتر «سحر تبر» مخلوق نرمافزار فتوشاپ، گریم و ابزار تدوین بوده و فاقد هرگونه شباهت به این مخلوق نرمافزاری است اما با درخواست معرفی وی به پزشکی قانونی جهت ارائه نظریه تکمیلی نیز موافقت نگردید و در وضعیت بازداشت باقی ماند.
۴) با توجه به دستور آن مقام محترم در مورد اعطای مرخصی و پذیرش وثایق زندانیان و متعاقب عید نوروز مجدد به شعبه دادگاه مراجعه شد و مکرراً تقاضا گردید با توجه به وضعیت جسمی و روحی موکل و سوابق بیماری روانی وی که اسناد و مدارک آن نیز موجود است، دادگاه حداقل با تبدیل قرار بازداشت موکل و اعطای مرخصی در روزهای منتهی به سال جدید موافقت نماید که اما این مساله نیز بدون بیان استدلال قانونی متاسفانه مورد موافقت قرار نگرفت و موکل در تمامی ایام عید نوروز نیز در زندان باقی ماند.
۵) امروز متعاقب تماس تلفنی مادر موکل و اعلام این مساله که ایشان به علت بروز علائم ابتلا به بیماری کرونا همراه چند نفر دیگر از زندانیان به بخش قرنطینه زندان شهر ری زنان اعزام شده است در نتیجه موجب ایجاد نگرانی و حزن عمیق گردید که مگر این نوجوان نادم و بیمار چه کرده است که اینگونه مورد غضب و کیفر و عذاب باید واقع بشود که حتی از امکان مرخصی مانند هزاران زندانی که تعداد زیادی از آنها مرتکب جرایم جدی نیز شده بودند اما در شیوه مدیریت مناسب به سبب شیوع بیماری کرونا امکان فراقت از حبس برای ایشان مهیا شده است اما این دختر نوجوان چرا نمی تواند برخوردار شود؟
در پایان تصریح میشود هیچکدام از شروط قانونی تمدید وضعیت بازداشت فاطمه خویشوند وجود نداشته و همچنین کلیه دستورالعمل های اصداری درخصوص تسهیل پذیرش وثایق و امکان اعطا مرخصی درخصوص این نوجوان بیمار و نادم متاسفانه مورد توجه قرار نگرفته و استدعا می شود اینک که سختی تلخ بیماری نیز به ایشان وارد شده است بنابراین امکان برخورداری از امکان آزادی جهت مراقبت و درمان تا زمان صدور حکم قطعی در خصوص ایشان مورد امعان نظر واقع شود.»